Fler tips…
- Gör ett schema! Det är inte bara våra vanor som faller ihop när vardagen förändras. Vår struktur och omgivning blir helt annorlunda! Försök därför att få så stor tydlighet som möjligt. Gör ett schema över dagen och använd dig av till exempel en checklista för vad som ska göras. Många tycker det underlättar att avsluta pluggdagen med att se vad man gjort men också vad man ska göra nästa dag.
- Ha en särskild arbetsplats. När du läste om triggers så kanske du själv kom på att det är bra att ha en särskild plats för att plugga. Försök att göra den här platsen till din arbetsplats för att undvika att andra vanor triggas igång. Plugga inte i sängen eller tv-soffan, utan använd gärna ett skrivbord eller något oanvänt hörn i hemmet. Rådet om att inte plugga i sängen gäller särskilt om du har svårt att sova, risken är att kroppen lär sig att sängen är en trigger för plugg/film och inte för sömn vilket därför gör det svårare att sova. Byt plats om du behöver omväxling, men en fördel med att använda samma plats är att kroppen lär sig att det är platsen som du pluggar på. Klä dig gärna som om du vore i skolan, att vara klädd i pyjamas kan trigga igång lusten att gå och sova.
- Ta pauser! Bland det svåraste med att plugga och jobba hemma är att man är så van vid att slappna av och ta det lugnt i hemmet. Försök därför att göra en gräns för när det är dags att plugga och när det är dags att koppla av. I vanliga fall styrs det av vårt schema, så testa att göra ett eget som du följer. Många tycker att det hjälper att ha samma schema som sina vänner så att man tar rast ihop eller att följa någon som pluggar live på Youtube. Kom ihåg att ta raster eftersom våra hjärnor egentligen inte är gjorda för att koncentrera oss mer än 15–40 minuter åt gången men gör det tydligt vad du ska göra även under rasterna. Märker du att du blir distraherad av annat som bara är ett knappklick bort; blocka eller lägg undan det som distraherar dig (kom ihåg vad du precis lärt dig om triggers!).
- Håll kontakten! Ärligt talat så är det mest belönande med att gå till skolan för många att få vara med sina vänner. Man pratar idag mycket om social distansering. Det kan lätt missuppfattas. Försök att på olika sätt vara precis så social som du vill vara under dina pauser, men skapa i stället en fysisk distansering. Umgås via SMS, sociala medier, Facetime eller prata med varandra från balkongen eller på en promenad. Gör ett projekt tillsammans över internet eller hör av er för att prata om det ni annars skulle prata om på en rast. Använd det som en belöning efter att ha pluggat eller gör det som en del av kvällen eller helgen.