Vanliga frågor & svar

Familj som sitter på en soffa

Autism och ADHD – Sjukdom eller inte?

Är autism en sjukdom?

Nej, autism är inte en sjukdom utan en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det innebär att hjärnan fungerar annorlunda, särskilt när det gäller kommunikation, socialt samspel och flexibilitet i tänkandet.

Är ADHD en sjukdom?

Nej, ADHD är inte heller en sjukdom utan en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar koncentration, impulsivitet och aktivitetsnivå, men är inte en sjukdom som kan botas.

Orsaker och ärftlighet

Kan autism vara ärftligt?

Ja, autism har en stark ärftlig komponent. Studier visar att gener spelar en stor roll, även om miljöfaktorer också kan påverka.

Kan ADHD gå i arv? Är ADHD ärftligt?

Ja, ADHD är ofta ärftligt. Om en förälder har ADHD är risken högre att deras barn också får det.

Varför får man ADHD?

ADHD beror på en kombination av genetiska faktorer och miljöpåverkan. Det handlar om hur hjärnans signalsystem fungerar, särskilt dopamin och noradrenalin.

Varför får man autism?

Autism är främst genetiskt betingat, men även (andra) miljöfaktorer under t ex fosterstadiet eller den tidiga utvecklingen kan påverka hjärnans utveckling.

Utveckling och prognos

Kan autismsymtom minska?

Ja, med rätt stöd och anpassningar kan en person med autism utveckla strategier för att hantera utmaningar bättre. Läs mer här om hur vi på Inside Team kan hjälpa dig.

Kan autism bli värre med åren?

Det beror på individen och miljön. Om en person inte får rätt stöd kan svårigheterna bli mer påtagliga över tid, särskilt i krävande situationer.

Kan autism försvinna? Bli bättre?

Autism försvinner inte, men många lär sig att hantera sina utmaningar och anpassa sig bättre. Läs mer här om hur vi på Inside Team kan hjälpa dig.

Kan autism växa bort?

Nej, autism är en livslång funktionsnedsättning, men symtomen kan förändras och bli mindre påtagliga med åren.

Kan ADHD växa bort?

Hos vissa minskar symtomen i vuxen ålder, men hos andra kvarstår de hela livet.

Kan man bota ADHD?

ADHD anses inte vara ett tillstånd som går att bota, men med rätt behandling kan symtomen lindras och många med ADHD kan leva ett bra liv.

ADHD bör behandlas med flera olika typer av insatser parallellt. I första hand rekommenderas en kombination av läkemedel och psykoedukation. Psykoedukationen bör ges till både individen med ADHD och till närstående. Läs mer här om hur vi på Inside Team kan hjälpa dig.

Kan ADHD bli värre?

ADHD kan upplevas som värre i stressiga eller krävande miljöer och kan bli mer framträdande i vissa faser i livet, t ex vid hormonell påverkan, men rätt stöd kan hjälpa.

Kan ADHD försvinna?

För vissa försvinner svårigheterna med adhd i takt med att hjärnan mognar. Forskning har visat att en tredjedel av alla som får diagnosen som barn inte har kvar svårigheterna i vuxen ålder. Hos andra kommer det som är typiskt för adhd att finnas kvar även när de är vuxna. Och man kan lära sig strategier för att hantera sina svårigheter så att de blir mindre märkbara. Läs mer här om hur vi på Inside Team kan hjälpa dig.

Symtom och uttryck

Hur kan autism visa sig?

Autism visar sig genom svårigheter i socialt samspel, repetitiva beteenden, specialintressen, känslighet för sinnesintryck och svårigheter med förändringar.

Hur yttrar sig ADHD i barndomen?

Barn med ADHD kan ha svårt att koncentrera sig, vara impulsiva, överaktiva och ha svårt att följa instruktioner.

Hur yttrar sig ADHD hos små barn?

Små barn med ADHD visar ofta en ovanligt hög grad av rastlöshet och impulsivitet. De är nästan ständigt i rörelse, har svårt att vänta, avbryter ofta och agerar utan att tänka efter. De tappar snabbt fokus, även i lekar de själva valt.

Hur yttrar sig ADHD hos skolbarn?

Skolbarn kan ha svårigheter att sitta still, koncentrera sig, organisera sig och komma ihåg instruktioner. De kan också ha svårt i sociala sammanhang pga impulsivitet och ouppmärksamhet.

Hur yttrar sig ADHD hos vuxna?

Vuxna med ADHD kan ha svårt att planera, organisera sig, hantera tid och impulser. Många upplever även stress och problem i relationer.

Hur yttrar sig autism i barndomen?

Barn med autism kan ha svårt att förstå sociala koder, leka med andra, hantera förändringar och läsa av andra och anpassa sitt beteende till andras behov.

Hur yttrar sig autism hos små barn?

Små barn med autism kan vara sena med språket, föredra ensamlek, ha repetitiva beteenden och vara känsliga för ljud och beröring.

Hur yttrar sig autism hos skolbarn?

Skolbarn kan ha svårigheter i sociala sammanhang. De kan ha behov av fasta rutiner och tydlig struktur. Skolbarn med autism kan ha svårigheter i sociala sammanhang. De kan ha behov av fasta rutiner och tydlig struktur. De kan vidare ha specialintressen och har ofta svårt att tolka av kroppsspråk, ironi och när något inte sägs rakt ut.

Hur yttrar sig autism hos vuxna?

Vuxna med autism kan ha svårt med sociala relationer, förändringar och sinnesintryck. Många skapar strategier för att hantera utmaningarna.

Vilka är autism-symtom?

Svårigheter i socialt samspel, repetitiva beteenden, specialintressen, känslighet för sinnesintryck och behov av rutiner.

Diagnos och utredning

Vilka är tester för autism?

Utredningen görs av psykolog och läkare och inkluderar intervjuer, observationer och standardiserade instrument (ADOS och ASRS är ej tester) kan inkludera intervjuer, observationsstudier och standardiserade tester som ADOS och ASRS.

Vad kostar en ADHD-utredning?

Kostnaden varierar beroende på om utredningen görs privat eller genom offentlig vård. En ADHD- utredning hos oss på Inside Team kostar 25 000 kr för vuxna och 26 000 kr för barn (tom 17 år). Inom offentlig vård betalar man för vårdbesöken (upp till Frikort).

Vad kostar en autism-utredning?

Kostnaden varierar beroende på om utredningen görs privat eller genom offentlig vård. En bred neuropsykiatrisk utredning hos oss på Inside Team kostar 28 000 kr för vuxna och 29 000 kr för barn (tom 17 år). Inom offentlig vård betalar man för vårdbesöken (upp till Frikort).

Hur går en seriös utredning till?

En seriös neuropsykiatrisk utredning följer de sk nationella riktlinjerna. Du kan läsa mer om riktlinjerna här.

Varför är priserna så olika från olika företag/ verksamheter?

Olika aktörer har olika kostnader för sin personal, lokaler etc. Vi på Inside Team har ungefär samma prisnivå för våra privata patienter som de ersättningar vi får från de regioner där vi är. Då täcks kostnader för fysiska besök, psykologtestning på plats, ej på distans. Om priserna är mycket lägre än våra kan det vara så att utredningen görs helt på distans.

Behandling och medicinering

Behandling vid ADHD

  • Kognitivt stöd hjälper många med ADHD eller autism att till exempel planera och genomföra aktiviteter. Detta är ofta aktuellt att pröva redan före en eventuell diagnos.
  • Personer som har fått en diagnos eller deras vårdnadshavare bör få psykoedukation – utbildning för att hantera funktionsnedsättningen.
  • Positivt beteendestöd (PBS) kan bidra till en positiv utveckling för personer med autism och utmanande beteende.
  • Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa ungdomar och vuxna med ADHD att hantera känslor och impulser. För personer med autism kan KBT framför allt lindra ångest.
  • Både barn och vuxna med ADHD kan ha stor nytta av läkemedel som förbättrar uppmärksamheten och koncentrationen. ADHD-läkemedel ska alltid kombineras med andra insatser och följas upp regelbundet. Läkemedel för adhd gör att du bättre kan styra över din förmåga att koncentrera dig och hålla uppmärksamheten, även när du inte är så motiverad. Läkemedel kan ge dig mer ro i kroppen, så att det blir lättare att sitta still men också lättare att komma igång med sådant som vanligtvis känns svårt. Du får även en bättre förmåga att styra över dig själv, som att hinna tänka innan du pratar eller gör något impulsivt. Du blir också bättre på att styra över dina känslor.

Vilka är vanliga biverkningar vid ADHD-medicin?

Vanliga biverkningar är nedsatt aptit, sömnsvårigheter, ökad puls och/eller ökat blodtryck, ökad irritabilitet och ibland en känsla av avstängdhet eller minskad kreativitet. Yngre barn kan ibland berätta att deras kamrater tycker att de ”inte är roliga längre”, när de tar medicin. (Källa: Nationella vård- och insatsprogram)

Är det rätt att ge sitt barn ADHD-medicin?

Barn och ungdomar i åldrarna 6–17 år med ADHD utan annat samtidigt psykiatriskt tillstånd bör erbjudas läkemedelsbehandling med centralt verkande läkemedel. Vid ADHD i kombination med andra psykiatriska tillstånd kan läkemedelsbehandling erbjudas, men med större försiktighet. Läkemedelsbehandlingen bör alltid erbjudas som del i en multimodal behandling. (Källa: Socialstyrelsen)

Vad händer efter en ADHD-utredning?

Efter en utredning hos oss på Inside Team kan du som så önskar går kvar på vår ADHD-mottagning för läkemedelsbehandling och även psykologisk behandling. Läs mer här om psykologisk behandling och medicinsk behandling.

Läs mer här om hur vi på Inside Team kan hjälpa dig.

Behandling vid ADHD och samtidig autism

Behandling vid ADHD och samtidig autism

Behandlingen vid ADHD och samtidig autism är till stor del samma som vid ADHD, men autism kan göra att man behöver anpassa kognitivt stöd, bemötande och pedagogik i vardagen. Minskade ADHD -symtom kan göra att de autistiska problemen framträder tydligare, särskilt hos barn.

Många med ADHD och autism upplever olika former av utanförskap och brist på socialt stöd. Ofta behövs samverkan mellan olika verksamheter, till exempel psykiatri, habilitering, skola och socialtjänst. Det är viktigt att hela familjen får stöd och att syskons situation blir uppmärksammad.

Läkemedelsbehandling: Individer med autism är ofta känsliga för mediciner och kan få både effekt och biverkningar vid lägre doser än andra.

Läs mer här om hur vi på Inside Team kan hjälpa dig.

Hjälper psykologisk behandling vid autism?

Ja, även om autism inte kan "behandlas bort" kan psykologisk behandling, t.ex. KBT, hjälpa med stress, ångest och sociala färdigheter.

Hjälper psykologisk behandling vid ADHD?

Ja, KBT används för att hjälpa personer att hantera ångest, depression och andra utmaningar kopplade till NPF.

Kan ADHD-medicin vara farlig?

ADHD-medicin är generellt säker vid rätt dosering, men kan ha biverkningar som påverkar aptit, sömn och humör.

ADHD-medicin-biverkningar

Vanliga biverkningar inkluderar minskad aptit, sömnproblem, huvudvärk och hjärtklappning.

ADHD-medicin för barn

Barn kan få centralstimulerande läkemedel som Concerta och Ritalin, eller icke-stimulerande som Strattera.

Yrken och körkort

Kan man ta körkort om man har ADHD?

Ja, men Transportstyrelsen kräver ett läkarintyg innan du får ditt körkortstillstånd. Inside Teams läkare gör trafikmedicinska bedömningar och utfärdar sådana intyg. Du kan boka tid via 08–6509065.

Kan man ta körkort om man har autism?

Ja, men Transportstyrelsen kräver ett läkarintyg innan du får ditt körkortstillstånd. Inside Teams läkare gör trafikmedicinska bedömningar och utfärdar sådana intyg. Du kan boka tid via 08–6509065.

Kan man bli polis om man har ADHD?

Ja, men du behöver ett läkarintyg som bla innehåller en funktionsbedömning i relation till ditt vardagsliv samt i relation till polisiära förhållanden. Läkarbedömningen sker enligt en specifik och vedertagen modell. Inside Team erbjuder denna typ av bedömning. Läs mer här. Polisen gör sedan en (egen) medicinsk och psykologisk prövning. Du kan läsa mer om den här.

Kan man bli polis om man har autism?

Ja, men du behöver ett läkarintyg som bla innehåller en funktionsbedömning i relation till ditt vardagsliv samt i relation till polisiära förhållanden. Läkarbedömningen sker enligt en specifik och vedertagen modell. Inside Team erbjuder denna typ av bedömning. Läs mer här. Polisen gör sedan en (egen) medicinsk och psykologisk prövning. Du kan läsa mer om den här.

Kan man bli militär om man har autism?

Så här skriver Plikt- och Prövningsverket: Om du har eller har haft ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos (som ADD, autism eller Tourettes syndrom) ska du ta med dig ett läkarintyg till din prövning. Intyget ska utfärdas av en specialistläkare i psykiatri. Du ansvarar själv för att boka tid och besöka sjukvården och står själv för eventuell kostnad för intyget. Notera att tillståndet ska vara av lindrig grad med stabil behandling sedan minst ett år, eller att diagnosen är avskriven. Läkaren på Plikt- och prövningsverket avgör om du blir medicinskt godkänd. Läs mer här om mönstring. Inside Team erbjuder denna typ av läkarbedömning. Läs mer här.

Kan man bli militär om man har ADHD?

Så här skriver Plikt- och Prövningsverket: Om du har eller har haft ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos (som ADD, autism eller Tourettes syndrom) ska du ta med dig ett läkarintyg till din prövning. Intyget ska utfärdas av en specialistläkare i psykiatri. Du ansvarar själv för att boka tid och besöka sjukvården och står själv för eventuell kostnad för intyget. Notera att tillståndet ska vara av lindrig grad med stabil behandling sedan minst ett år, eller att diagnosen är avskriven. Läkaren på Plikt- och prövningsverket avgör om du blir medicinskt godkänd. Läs mer här om mönstring. Inside Team erbjuder denna typ av läkarbedömning. Läs mer här.